1 Aprilie ziua păcălelilor

1 Aprile ziua păcălelilor…

           Am auzit cu toţii de această zi care este aşteptată cu nerăbdare de multă lume, pentru a face glume şi farse prietenilor.

Trebuie încurajată această zi şi considerată ca o deconectare de la stresul nostru cel de toate zilele, sau ar trebui respinsă şi considerată “ziua nebunilor”, cum este ea numită în ţara noastră de sobrii maramureşeni?

  Dicţionarul de sinonime  prezintă încă două cuvinte care au sens identic: farsă şi ÎNŞELĂTORIE.

Aşadar conform acestei definiţii extinse, a păcălii pe cineva de 1 aprile şi nu numai, înseamnă de fapt a înşela! Acest cuvânt la rândul lui, se defineşte prin:  “a induce în eroare, a abuza de buna-credinţă a cuiva, a minţi, a momi, a păcăli, a trişa.”(sursa D.E.X) Cred că o astfel de abordare morfologică a fost necesară pentru a cunoaşte rădăcina acestui termen.

  Care este părerea Bibliei cu privire la păcăleală sau înşelăciune?

Leviticul 25:17: “Nici unul din voi să nu înşele, deci, pe aproapele lui…”

Psalmi 34:13: “ Fereşte-ţi limba de rău, şi buzele de cuvinte înşelătoare!”

Psalmi 101:7: “Cel ce se dedă la înşelăciune nu va locui în casa mea; cel ce spune minciuni nu va sta înaintea mea.”

Proverbe 12:20: “Înşelătoria este în inima celor ce cugetă răul…”

Chiar Isus în unul din discursurile sale declară: “ Căci dinăuntru, din inima oamenilor, ies gândurile rele, preacurviile, curviile, uciderile, furtişagurile, lăcomiile, vicleşugurile, înşelăciunile, faptele de ruşine, ochiul rău, hula, trufia, nebunia. Toate aceste lucruri rele ies dinăuntru, şi spurcă pe om.” Evanghelia lui Marcu 7:21-23.

   Am citit un top al păcălelilor unde pe un loc fruntaş figura o farsă a unui  post  american de radio (National Public Radio) care  anunţa că toţi cei care îşi vor face un tatuaj cu Coca Cola vor primi un discount de 10 la sută pe viaţă pentru orice produs cu acest logo. A fost o înşelătorie în masă. Mii de telefoane au sunat  la redacţie pentru premiu aflând cu stupoare că de fapt au fost minţiţi, deoarece totul a fost o “păcălelă” de 1 aprilie.

  Diavolul îmbracă păcatul în cele mai interesante veşminte pentru a nu fi descoperit. Dar credincioşii ştiu ce se ascunde în spatele scenei. Noi ştim că regizorul este unul şi acelaşi, care a înşelat şi mai înşeală, care a minţit şi mai minte, care a distrus şi continuă să distrugă caractere şi suflete, este vorba despre întunecatul satan.

  Farsele “nevinovate” jucate prietenilor sau membrilor familiei sunt de fapt seminţe ale viitorilor uriaşi care te vor devora. Vrei să plantezi aceste seminţe? Vrei să deschizi larg poarta pentru a permite forţelor întunericului să dea năvală şi să pună stăpânire pe inima ta? Cred că cititorii nu doresc cu nici un chip acest lucru. Haideţi ca împreună să strângem rândurile şi să luptăm pentru ca aceste practici să fie îndepărtate din societatea în care trăim, stigmatizată tot mai mult de nepăsarea sufletului.

                                                                                               Nicu Meister

 

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s