Sindromul copiatului

Au trecut examenele de bacalaureat, şi se pare, situaţia este cât se poate de “bună”. Au fost elevi care nici nu au terminat liceul, dar au fost “nevoiţi” să dea bacalaureatul. Au fost necesare fonduri de protocal, mai mari ca de obicei, pe şoptite poreclite “şpagă”. Au fost note bunicele, ţinând cont că s-a copiat pe rupte, declară absolvenţii proaspeţi ai sesiunii de bacalaureat din acest an. A, s-a copiat? Păi asta nu este chiar aşa o problemă din moment ce copiatul este un sport naţional, ba chiar un sindrom prezent în structura genetică a 70% din populaţia României. Declaraţia sinceră şi bazată pe Scriptură că acastă practică a copiatului este un furt, aduce mult blam celor care o declară pe faţă.
Şi totuşi… suntem martorii oculari ai unei generaţii care s-a obişnuit să fure de la aproapele şi pe aproapele ei. Se copiază începând cu lucrările de control ale claselor primare şi până la lucrările de doctorat plagiate de aşa zişii doctori în domeniile respective. Copiază cei care îşi spun creştini şi care consideră că a fura un portofel este demn de pedeapsa capitală, dar a copia la un examen este un act nevinovat practicat în momente de restrişte intelectuală ale elevului.
Să ne amintim de proverbul care glăsuieşte : “Cine fură azi un ou mâine fură un bou”. Dacă tratăm cu indiferenţă acest păcat al furtului, vom avea surpriza să descoperim un uriaş pe care nu-l mai putem oprii, unul care nu se mai satură cu fitzuicile ascunse prin mânecă şi are nevoie de mai mult decât atât pentru a se sătura. Slăbiciunea hrănită zi de zi ajunge să ne devore, tocmai datorită faptului că o tolerăm în comportamentul nostru.
Aş vrea să mergem mai departe pentru a vedea efectului copiatului în viaţa de zi cu zi. Datorită site-urilor specializate în copirate (referate) orice student şi elev este încurajat să-şi finalizeze lucrarea în 10 minute, ocolind orele de lectură de la bibliotecă şi eliminând stresul neuronilor. Astfel cu un “copy” “paste” eşti un elev de nota 10 şi pe deasupra şi cu toate serialele tv. la zi şi specialist în orice top al vedetelor de pretutindeni.
Dar mai există un copiat, cel a comportamentului sau îmbrăcăminţii cuiva. Vezi tineri “traşi la xerox” atât ca îmbrăcăminte cât şi ca frizură şi conduită, urmând copia fidelă a idolului lor. Nu mai ai capacitatea de a fi tu însuţi, pentru că te-ai obişnuit să copiezi în fiecare aspect al vieţii, devenind o clonă a altora nu un original fidel aşa cum te-a creeat Dumnezeu.
În final, ridic ochii spre ceruri şi afirm: Doamne fereşte-ne de orice fel de furt sau copiat şi ajută-ne să fim plăcuţi Ţie în orice domeniu al vieţii, purtând însemnele unui Hristos viu şi prezent în fiecare compartiment al vieţii noastre…
Nicu Meister
Anunțuri

Un gând despre „Sindromul copiatului

  1. Pingback: Tristeţea elevului picat la BAC… « Flori de Nard

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s