Puterea râsului

O inimă veselă înseninează faţa… Proverbe 15:13
Este râsul păcătos? Mulţi dintre cei care doresc sfinţirea cred că râsul nu face parte din armura credinciosului. Ei bine, nu este chiar aşa. Dumnezeu nu ne vrea nişte oameni posomorâţi, încruntaţi şi lipsiţi de bucurie. Isus a spus să devenim ca nişte copilaşi. Ştiţi care e diferenţa dintre adulţi şi copii, printre altele? Copiii râd în medie de 400 de ori pe zi, în comparaţie cu adulţii, care râd cam de 15 ori pe zi. Am hotărât ca în acest număr să mă ocup, în limita spaţiului, de acest dar pe care Dumnezeu ni l-a încredinţat: râsul şi voia bună.
CE SPUNE BIBLIA
Biblia vorbeşte despre bucurie şi veselie, poporul Israel avea chiar un an al veseliei (Levitic 25:10). Atunci când stelele dimineţii izbucneau în cântări de bucurie, şi când toţi fiii lui Dumnezeu scoteau strigăte de veselie… (Iov 38:7) Orânduirile Domnului sunt fără prihană, şi veselesc inima; (Psalmi 19:8) Neprihăniţilor, bucuraţi-vă în Domnul şi veseliţi-vă! (Psalmi 32:11) Să se bucure şi să se veselească în Tine toţi cei ce Te caută! (Psalmi 40:16) CăciTu eşti ajutorul meu şi sunt plin de veselie la umbra aripilor …(Psalmi 63:7) Dar cei neprihăniţi se bucură, saltă de bucurie înaintea lui Dumnezeu, şi nu mai pot de veselie.(Psalmi 68:3) Mă bucur în Domnul, şi sufletul Meu este plin de veselie în Dumnezeul Meu; căci M-a îmbrăcat cu hainele mântuirii. (Isaia 61:10 ) Bucuraţi-vă în ziua aceea, şi săltaţi de veselie; pentru că răsplata voastră este mare în cer… (Luca 6:23) Ca nişte întristaţi, şi totdeauna suntem veseli… (2 Corinteni 6:10) Să ne bucurăm, să ne veselim, şi să-I dăm slavă! (Apocalipsa 19:7)
TIPURI DE RÂS:
1. Râsul comic: este cea mai întâlnită formă de râs sănătos şi este caracteristic celor care au simţul umorului dezvoltat. Psihoterapeuţii îl recomandă în special pentru situaţiile ameninţătoare. Este cea mai naturală formă de râs.
2. Râsul plăcerii: este forma în care comunicăm celor din jur starea buna în care ne aflăm. Este molipsitor şi cel mai agreat de cei care ne înconjoară. Din această categorie face parte şi râsul îndrăgostiţilor, care exprimă starea de fericire.
3. Râsul nervos: este provocat de senzaţia de frică, şi ne ajută, într-o oarecare măsură să ne eliberăm de tensiunile psihice. Deşi apare în momente nefericite, psihologii ne sfătuiesc să nu încercăm sa îl oprim pentru că are rol important în reechilibrarea psihică.
4. Râsul sarcastic: ne ajută să ne ascundem furia. Este folosit, în general, de persoanele autoritare. Nu este recomandat de medici, însă nici nu trebuie reprimat.
5. Râsul de neîncredere: îl folosim atunci când ni se aduce o laudă pe care considerăm că nu o merităm, când ni se face o promisiune în care nu credem sau când cineva ne critică pe nedrept. Este un fel de reflex de apărare.
EFECTELE RÂSULUI
1. Cuplurile în care se râde, la unison, cel puţin 10 minute pe zi comunică mai bine şi sunt mai stabile. Rata divorţurilor este de patru ori mai mică în cazul acestor cupluri, faţă de cele în care partenerii râd o dată pe săptămână sau mai rar.
2. Copiii din familiile în care se râde zilnic se dezvoltă mental şi afectiv mai repede, au rezultate şcolare mai bune şi o mai mare încredere în ei decât cei din familiile mai sobre.
3. Oamenii cu simţul umorului dezvoltat şi cei care privesc problemele cu optimism, sunt mai puţin predispuşi la bolile de inimă, în comparaţie cu cei care văd, de obicei, partea goală a paharului.
4. Două şedinţe a câte zece minute de râs pe zi, duc la îmbunătăţirea stării de sănătate a bolnavilor de gastrită, diabet, dischinezie biliară sau hipertensiune arterială. Cele mai mari efecte s-au observat la bolnavii de diabet, care în urma şedinţelor de râs colectiv, nu doar că şi-au redus glicemia, ci au reuşit să o stabilizeze pe perioade lungi.
5. Râsul nu îngraşă. Deşi nu poate înlocui exerciţiile fizice, râsul slăbeşte. Cercetătorii au descoperit că râsul ajută la arderea caloriilor, dar pentru rezultate vizibile trebuie să râdem cel puţin 15 minute în fiecare zi, timp de un an, pentru a pierde două kilograme.
ŞEDINŢE DE RÂS
La Cluj, s-a înfiinţat prima „râsoteca” din România. De două ori pe săptămână, oameni de toate vârstele merg acolo pentru a uita de problemele de peste zi, de certurile din familie sau de la serviciu. Totul se face dupa indicaţiile unui lider de grup. Una dintre tehnici se numeşte „râsul biciclistului”. Oamenii îşi închipuie că se află pe o bicicletă şi ajung la linia de sosire înaintea celorlalţi concurenţi. Suficient pentru a face haz de codaşi. Dar sunt şi alte feluri de râs: râsul uriaşului vesel, al înotătorului, al fetiţei vesele, al şchiopului. Fiecare tip de râs solicită în mod diferit organismul. Acesta este, de altfel, şi unul din scopurile râsului: de a face „masaj interior” organelor şi de a tonifia, împreună cu mişcarea propriu-zisă, întregul organism. Prima duminică din luna mai este ziua mondială a râsului.
Ştiati că…
-Atunci când râdeţi, puneţi în mişcare cel puţin 12 muşchi ai feţei? Astfel, realizaţi un adevărat masaj facial, care vă ajută să vă păstraţi strălucirea tenului.
-Atunci când râdeţi în hohote, amplificaţi activitatea plămânilor de 3-4 ori.
-Râsul sănătos face bine inimii, creierului şi, de asemenea, sufletului dvs.
-Oamenii care râd mult, îşi reduc nivelul hormonilor de stres din organism?
Doamne ajută-ne să profităm la maxim de acest dar al bucuriei!
http://www.gandul.info/sanatatea/rasul-ne-mentine-sanatosi.html?3891;2539801
http://www.unica.ro/articole/psihologie/rasul_sanatos_tine_medicul_departe
http://www.revistaioana.ro/Articole_93545/Rasul,-cel-mai-bun-leac
http://www.revistata.ro/reviste/09/pagina_34.php;  http://www.tvr.ro/articol.php?id=36503

Nicu Meister

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s