Pentagonul priorităţilor

42-17518911
Căutaţi mai întâi Împărăţia lui Dumnezeu şi neprihănirea Lui,şi toate aceste lucruri vi se vor da pe deasupra. Matei 6:33
Un profesor de filozofie statea in faţa studenţilor săi având câteva obiecte în faţa lui. Când a început ora, fără să spună un cuvânt, a luat un borcan mare şi a început să-l umple cu pietre mari. Apoi i-a întrebat pe studenţi dacă borcanul este plin. Au fost cu toţii de acord că este plin. Apoi a luat o cutie cu pietricele şi le-a turnat în borcan, scuturându-l uşor. Acestea s-au rostogolit printre pietrele mari şi au umplut spaţiile rămase libere. Apoi i-a întrebat pe studenţi dacă borcanul este plin. Au fost din nou de acord că este plin. Apoi a luat o cutie cu nisip şi l-a turnat în borcan, scuturându-l uşor. Nisipul a umplut spaţiul rămas liber. „Acum, spuse profesorul, vreau să recunoaşteţi că aşa este şi viaţa voastră. Pietrele mari sunt lucrurile importante: Dumnezeu, familia, partenerul de viaţă, sănătatea şi copiii voştri, lucruri care, chiar dacă totul este pierdut şi numai ele au rămas, viaţa voastră tot ar fi completă. Pietricelele sunt celelalte lucruri care contează: slujba, casa, maşina. Nisipul reprezintă lucrurile mici, care completează restul. Dacă puneţi în borcan mai întâi nisipul, nu mai rămâne loc pentru pietrele mari si pentru pietricele. La fel se desfăşoară şi viaţa voastră: dacă vă consumaţi timpul şi energia cu lucrurile mici, nu veţi ajunge niciodată la lucrurile importante.” (http://www.imaginelife.ro)
În această postare dorim o prezentare a priorităţilor noastre trecute prin filtrul a cinci puncte de vedere. Pentru uşurinţă în memorare am folosit acrostihul PENTA de la pentagon (Poligon plan cu cinci laturi şi cinci unghiuri) unde fiecare literă este unul din punctele studiului nostru.
1.Puterea scopului
Solomon(2 Cronici 1:1). Scopul lui era o slujire eficientă a poporului pe care-l conducea, de aceea a considerat ca o prioritate relaţia cu Dumnezeu şi cererea de înţelepciune. Scopul determină priorităţile. Dacă scopul tău este de a face bani cu orice preţ, atunci toate priorităţile se vor plia după această ţintă. Toate vor fi trecute prin acest filtru al scopului.
2.Eficienţa principiilor personale
-Ce trei tineri din Babilon, aveau conturate foarte clar în mintea lor principii sfinte. Când au fost puşi la încercare şi-au urmat principiile şi nu au fost hărţuiţi de alegerea priorităţilor în acel moment. Dacă ai format un set de principii, priorităţile nu vor fi greu de identificat. Dacă unul din principiile tale este de a fi nelipsit de la biserică, nu vei avea probleme de aranjare a priorităţilor, dacă se organizează o excursie sau o altă acţiune cu clasa, în ziua de duminică.
3. Necesitatea planificării
– Proverbe 20:18  Planurile se pun la cale prin sfat! Fă războiul cu chibzuinţă. Lipsa planificării pregăteşte eşecul! Dacă ne planificăm acţiunile din timp, nu vor fi probleme de suprapunere a activităţilor noastre. Dacă planifici, nu mai eşti tot timpul presat de întrebarea : „oare ce să fac acum mai întâi”. Planifică eficient!
4.Testul beneficiului
Priorităţile noastre se aliniază toate la un start: startul câştigului al beneficiului prezent sau viitor. Câştigul nostru determină priorităţile noastre. Balaam s-a aliniat la acest start, dar din motive de câştig financiar. Şi-a zis: „câştig sau pierd dacă accept această provocare a lui Balaac?” Să ne alegem priorităţile în funcţie de beneficiile spirituale, acordate după vocea divină.
5.Atenţie! Drum cu prioritate
-Psalmi 46:10  „Opriţi-vă, şi să ştiţi că Eu sunt Dumnezeu.” Sunt situaţii în care trebuie să ne oprim din goana nebună a vieţii, să ascultăm ce vrea Dumnezeu, să ţinem cont şi să urmăm directivele pe care El le trasează special pentru noi. Dar de asemenea sunt momente în viaţă când drumul cu prioritate este clar şi atunci este necesar să urmăm acest drum fără alte aşteptări sau îndrumări.
Prioritate de trecere = întâietatea de a trece printr-o intersecţie nedirijată când la aceasta sosesc în acelaşi timp, din direcţii diferite, mai multe autovehicule. Imaginaţi-vă viaţa ca pe o mare metropolă, unde zeci de drumuri se intersectează cu altele. Care este drumul din viaţa ta la care pui semnul prioritate? La care trebuie să pui STOP şi la care CEDEAZĂ sau mai aşteaptă? Este necesar să schimb semnele din viaţa mea? Priorităţile din viaţa noastră reflectă caracterul pe care-l avem. Doamne ajută-ne să avem în capul listei noastre de priorităţi, căutarea împărăţiei tale şi atunci suntem siguri că toate celelalte vor avea locul cuvenit.
Puterea scopului
Eficienţa principiilor personale
Necesitatea planificării
Testul beneficiului
Atenţie! Drum cu prioritate

Nicu Meister

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s