Creştini palindromatici

Palindromul este un cuvânt sau o frază care poate fi citită atât de la stânga la dreapta, cât şi de la dreapta la stânga, sensul rămânând acelaşi.
Exemple cuvinte: COJOC, ROTITOR, ETAJATE, TIVIT, MINIM, POTOP, REVER, ETATE,  CAPAC, SEBES, ETALATE, ATIPITA,
Exemple propoziţii: AI RAMAS ACASA, MARIA?  ELE  FAC  CAFELE. ERA SA POZEZ O PASARE. ERA O TIPA  RAPITOARE!
ION ARA FARA NOI. LENA, FACI NANI CA FANEL? EL   EVITA   DES  SEDATIVELE .
Aşa cum palindromul este o raritate a limbii şi nu ceva obişnuit, tot aşa “creştinii palindromatici” sunt foarte puţini, aş spune pe cale de dispariţie, specimene care trebuiesc, nu protejate, ci urmate de cât  mai multă lume.
Dar ce este un creştin palindromatic? Nu încercaţi să consultaţi dicţionarul pentru că nu veţi găsi definiţia acestui termen. Este un termen pe care mi-am permis să-l născocesc, tocmai pentru a scoate în evidenţă un adevăr ignorat: credinciosul permanent. Nu poţi numi creştin palindromatic pe unul care la biserică poate fi citit sfânt, credincios, neprihănit sau milostiv, iar la serviciu sau acasă denumirea i se schimbă în mânios, viciat, arogant, mândru sau nepăsător.
Un credincios după voia lui Dumnezeu este un credincios care în orice împrejurare, în orice circumstanţe sau locuri reflectă acelaşi spectru de virtuţi. Chiar dacă un diamant propagă culorile curcubeului doar când este aşezat în lumină, un fiu de Dumnezeu oglindeşte chipul Creatorului său şi în vremuri de negură, fie ea spirituală, financiară sau relaţională.
Care este cuvântul care-mi defineşte permanenţa? Nu, nu un cuvânt pentru prieteni, altul pentru biserică, unul pentru famile şi un altul pentru locul de muncă. Un singur cuvânt care să reflecte purtarea mea în toate aceste locuri! Să fim sinceri cu noi înşine şi să lăsăm ca acest adevăr, pe care scrie cu litere de-o şchioapă DUPLICITATE, să iasă la suprafaţă. Să-l ajutăm să se ridice din abisul unde l-am îngropat crezând că nu ne vede nimeni, să-i dăm curaj să iasă la lumina adevărului pentru a putea fi zdrobit de aceiaşi mînă care a scris odinioară pe un perete „numărat, numărat, cântărit şi împărţit!”
Nu-i cunoaştem pe acei creştini palindromatici, pentru că ei nu umblă cu etichete pentru a putea fi recunoscuţi, dar ei există. Există la noi în ţară, la noi în oraş, la noi în biserică şi fac cea ce ar trebui să facă un vrednic lucrător a lui Dumnezeu…
Ci, în toate privinţele, arătăm că suntem nişte vrednici slujitori ai lui Dumnezeu, prin multă răbdare, în necazuri, în nevoi, în strâmtorări,în bătăi, în temniţe, în răscoale, în osteneli, în vegheri, în posturi; prin curăţie, prin înţelepciune, prin îndelungă răbdare, prin bunătate, prin Duhul Sfânt, printr-o dragoste neprefăcută. (2Corinteni 6.4-6)
Nicu Meister
Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s