Nume bun sau reputaţie peticită?

Un nume bun este mai de dorit decât o bogăţie mare, şi a fi iubit preţuieşte mai mult decât argintul şi aurul.
Proverbe. 22:1
Reputaţia este nepreţuită. Ea se câştigă atât de greu şi se poate pierde atât de uşor. O persoană îşi poate folosi întreaga carieră, toată viaţa, pentru a-şi clădi o reputaţie solidă – un nume bun – prin integritatea, cinstea, sinceritatea, corectitudinea şi generozitatea sa. Dar toate acestea pot fi pierdute într-un timp foarte scurt printr-o minciună, compromis, decizie nechibzuită sau acţiune imorală. (http://timisoaraevanghelica.wordpress.com)
Vom analiza în cele ce urmează, construirea şi păstrarea unui nume bun, a unei reputaţii care să aducă cinste frumosului nume pe care-l purtăm, de copii ai Dumnezeului Cel veşnic.
Ingredientele unei bune reputaţii
Un  nume bun  nu va fi construit niciodată pe bogăţie financiară sau moştenire genetică. Un loc fruntaş în structurile politice ale lumii şi publicitatea excesivă nu sunt reţeta unei bune reputaţii. Oamenii cu o reputaţie bună sunt aceia care cunosc valoarea caracterului. Un caracter nobil are ca roadă un nume bun, nu este nevoie de forţări excesive, pentru că el este ceva natural venit în urma unei trăiri în sfinţenie.
Autenticitatea sau a fi tu însuţi este un alt ingredient necesar în construirea unui bun nume. Mai devreme sau mai târziu oamenii vor descoperii dacă imaginea pe care o proiectezi este falsă sau este propria ta personalitate. A avea o bună reputaţie nu înseamnă a fi lipsit de greşeli, din contra, înseamnă a te expune şi a lăsa să se vadă defectele pe care te lupţi să le înlături.
Duşmanii unei bune reputaţii
Cel mai mare duşman este bârfa sau vorbirea de rău.
O bună reputaţie se construieşte într-o viaţă întreagă, dar este pătată sau distrusă într-o clipă de vorbele rele ale cuiva care te invidiază. Chiar dacă sunt minciuni, vorbele spuse de alţii afectează bunul nume al cuiva. Să ne aducem aminte că şi la procesul primului martir, au fost aduşi martori mincinoşi. Ei nu fac altceva decât să născocească lucruri neadevărate, sau să scoată din trecutul cuiva greşeli făcute, pe care apoi să le hiperbolizeze, schiţând un portret demn de toată ruşinea.
Un nume bun are pe lângă duşmanii din exterior (oameni înveninaţi de invidie) şi duşmani din interior, adică propria minciună, acţiune necugetată sau compromis care duce inevitabil la ruinarea bunului nume.
Acţiunile întreprinse, vorbele rostite, atitudinile exprimate pot construi un bun nume sau dimpotrivă pot terfeli o reputaţie prin cele mai mizerabile gunoaie.
Păstrarea unei bune reputaţii
Ce este tigaia pentru lămurirea argintului şi cuptorul pentru lămurirea aurului: aceea este bunul nume pentru un om. Proverbe 27:21
Să-ţi păstrezi numele bun în mijlocul adversităţilor, iată o provocare pe care puţini o acceptă. Aşa cum tigaia încinsă la foc separă aurul de impurităţi, tot aşa vitregiile vieţii separă oamenii cu reputaţii autentice de cei cu reputaţii contrafăcute. Putem observa reputaţiile politicienilor în timpul campaniilor electorale. Atunci iasă la iveală, obiceiuri, acţiuni sau fapte care produc fisuri reputaţiilor cosmetizate, arătând de fapt persoana din spatele imaginii construite de publicitate, imagine care este de cele mai multe ori o aparenţă a realităţii.
Un nume bun poate fi păstrat continuând lupta pentru integritate morală şi spirituală. A nu abandona urcuşul în ciuda noroiului care-ţi murdăreşte imaginea, asta înseamnă a păstra o bună reputaţie.
Valoarea unei reputaţii
William Shakespeare spunea: “Reputaţia unui bărbat sau a unei femei este piatra cea mai de preţ a sufletului lor. Cine îmi fură punga îmi fură un fleac, un ceva, un nimic. A fost a mea, e a lui, a fost a altora, a o mie. Dar cel ce-mi şterpeleşte reputaţia îmi răpeşte ceva cu care el nu se îmbogăţeşte, şi care pe mine mă sărăceşte într-adevăr.” De aceea spune Biblia că bunul nume valorează mai mult decât aurul şi argintul, pentru că reputaţia este acel ceva care ne diferenţiază de cei neroditori. Cu un nume bun o poţi începe oricând de la capăt, chiar dacă averea a fost pierdută, funcţiile au fost retrase şi medaliile au fost furate.
Barometrul reputaţiei poate fi verificat în vorbele celor din jur atunci când nu eşti prezent. Dacă cineva are faima de beţiv şi scandalagiu, lumea se va feri întodeauna să-l abordeze, dar dacă un altul are reputaţie de medic iscusit cu siguranţă că va fi căutat, lăudat şi stimat!
Reputaţie peticită
Asistăm în vremea noastră la un proces pe care îl numesc “peticire” de reputaţie. Este activitatea de frunte a majoritatea starurilor şi politicienilor care au avut un trecut murdar, trecut pe care încearcă să-l acopere cu tot felul de acţiuni de binefacere, campanii de “curăţare” a imaginii şi alte operaţiuni care nu fac altceva dacât să acopere rugina trecutului ruşinos cu  vopseaua ipocriziei şi minciunii. Isus ne-a avertizat: “Nimeni nu pune un petec de postav nou la o haină veche; pentru că şi-ar lua umplutura din haină, şi ruptura ar fi mai rea.” Ei bine nimeni nu face acest lucru la hainele pe care le îmbracă, dar câţi oare folosesc acest procedeu la reputaţia lor?
Este reputaţia mea atât de cârpită de nu mai recunosc nimic? Sau bunul meu nume este ca o haină dintr-o singură ţesătură asemenea Mântuitorului? (Citeşte Ioan 19:23)
Nicu Meister
Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s