Cu masca sau fara masca

Trebuie să recunoaştem că fiecare dintre noi are măştile lui. Măşti pe care le schimbăm zilnic sau chiar mai des în funcţie de “necesităţi”. Voi încerca să abordez în acest spaţiu alocat tinerilor, pericolele purtării de măşti şi necesitatea renunţării la ele.
Tânărul ca actor
Chiar dacă nu toţi am terminat facultatea de teatru şi film, fiecare dintre noi, în mod conştient sau nu, suntem nişte actori pe scena vieţii. Jucăm roluri a căror texte le cunoaştem pe de rost, nu avem nevoie de regizor pentru că noi suntem propriul nostru regizor. Suntem aşa de pricepuţi în a proiecta imaginea pe care o doresc părinţii sau prietenii noştri şi nu suntem noi înşine de teama respingerii şi a eşecului.
Design-ul măştilor
Măştile sunt de diferite modele şi mărimi, în funcţie de metehnele care posedă individul:
-Masca de persoană integră, pentru ascunderea lipsei de caracter;
-Masca spiritualităţii, pentru a reduce la tăcere sufletul flămând după Cuvânt şi părtăşie;
-Masca dragostei, pentru a tăinui egoismul care erodează personalitatea;
-Masca aparenţei, pentru a creşte gradul de atractivitate al persoanei;
-Masca O.K-ului, interzice privirea în interiorul individului, acoperind furtunile şi zbaterile din interior cu formula “Sunt OK”, însoţită de un zâmbet fals;
Pericolul Permanenţei
Aceste măşti se mulează atât de bine încât nu le mai scoatem cu săptămânile. Există pericolul de a le purta permanent şi atunci credem cu naivitate că de fapt acela este adevăratul EU… Da de unde, realul şi adevăratul EU, este ferecat într-una din temniţele sufletului şi tânjeşte după eliberare şi afirmare. Este oare chiar aşa de greu să fim noi înşine?
Pericolul izolării
Măştile nu ne apropie de ţinta noastră, ne depărtează şi ne înstrăinează de scop. Sunt ca un turn care se înalţă şi din care nu mai putem coborî. Măştile, dau falsa impresie că eşti pe drumul cel bun, dar nu trece multă vreme şi realitatea prezentului ne trezeşte la veridicitatea zguduitoare că suntem exact opusul a ceea ce am crezut!
Pericolul imitării
De fapt măştile la care apelăm sunt oamenii fictivi care am vrea să fim. Imităm ceea ce ar trebui să fim, ajungând în final să semănăm cu acel animăluţ drăguţ care ne distrează că imită aşa bine pe toată lumea… Caracterul nostru nu este o haină peticită cu imitaţii ieftine ci este un întreg pe care nu trebuie să-l ascundem. Noi nu suntem imitaţii suntem originale.
Original sau copie?
Vrei să fi tu însuţi? Original, fără cosmetizare? Fără retuşuri? Atunci trebuie să dai masca/măştile jos. Te-ai născut original, de ce să trăieşti ca o copie? Influenţa anturajului şi spiritul de turmă te duc acolo unde nu doreşti a ajunge. Îndrăsneşte să înnoţi contra curentului, demonstrând că eşti viu şi unicat şi atunci ca şi picturile sau statuetele originale vei fi admirat şi pus la loc de cinste. Dumnezeu se v-a mândri cu tine cum a făcut-o cu Iov, pentru că el a avut curajul să arunce toate măştile jos şi să fie EL ÎNSUŞI.
Personaje biblice cu măşti
-1 Împăraţi 14:6 Când a auzit Ahia vuietul paşilor ei, în clipa când intra pe uşă, a zis: “Intră, nevasta lui Ieroboam, pentru ce vrei să te dai drept alta? Sunt însărcinat să-ţi vestesc lucruri aspre. Această femeie a încercat să-şi pună una din măştile pe care şi le punea de obicei, pentru a obţine ceea ce dorea, dar Dumnezeu a dat masca ei la o parte lăsând să i se vadă chipul hidos al păcatului.
-Anania şi Safira sunt un exemplu al purtării măştilor în familie. Împreună au hotărât să folosească masca făţărniciei şi împreună au fost demascaţi de Duhul Sfânt prin Petru.
-Simon vrăjitorul este un exemplu clar de purtător de mască printre credincioşi. Nimeni nu-l bănuia după episodul cu arderea cărţilor de vrăjitorie, dar Duhul Sfânt a tras jos masca arătându-i caracterul netransformat încă.
Faţa din spatele măştii
Ce se află în spatele măştilor purtate? Cum eşti atunci când în singurătate renunţi la camuflajul exterior? Ţi-e teamă de aceea faţă? Ai curajul să apari în faţa cuiva fără nici o mască? Daca da, atunci eşti un om ca oricare altul, cu îngrijorarea permanentă că nu eşti suficient de dur, îndeajuns de puternic, destul de spiritual e.t.c. Se poate ca în spatele a ceea ce afişăm să fie răni deschise pe care nu ne permitem a le etala.
Fără mască…
Unii sunt speriaţi de această sintagmă. A fi fără mască, însemnă a fi tu însuţi, natural, cu greşelile şi cicatricile tale. A te afişa fără mască, înseamnă a-ţi accepta felul de a fi şi a recunoaşte în mod cinstit că te lupţi pentru a rezolva problemele pe care le ai. Oamenii care te iubesc şi te acceptă aşa cum eşti, iubesc adevăratul tău caracter şi fel de a fii. Nu trebuie să mai stai cu frica în spate la gândul că vei fi descoperit sau că la un moment dat nu vei mai face faţă în a poza personajul fictiv al măştii. Gata, s-au terminat toate aceste temeri!
Nicu Meister

7 gânduri despre „Cu masca sau fara masca

 1. mie mi se pare greșită treaba cu „imaginea pe care o doresc părinții sau prietenii noștri și nu suntem noi înșine de teama respingerii și a eșecului”.
  eu întotdeauna am mers pe principiul „ia`mă așa cum sunt sau nu o să ai parte de nimic” … evident ca toți încercăm să ne facem părinții mândri, dar asta e cu totul altceva. muncim pentru asta, nu purtăm o masca. e o diferență mare.
  din toate măștile descrise mai sus, singura pe care o folosesc e masca ok .. și asta o folosesc doar uneori, pentru a îi proteja pe cei pe care îi iubesc. uneori am furtuni si zbateri personale sau minore, și nu are sens să îi îngrijorez aiurea.
  greșit. mă rog .. greșit după părerea mea de cetățean cinstit. și țin să menționez că vorbesc din punctul meu de vedere aici. nu ai cum să uiți o mască pentru săptămâni întregi.
  nu măștile ne izolează. noi singuri ne ridicăm zidul berlinului.
  dacă folosești măștile în limita bunului simț nu trăiești ca o copie. nu zic că e bine, dar nu ești altcineva. ești tu, doar schimbat … ca să nu zic upgradat.
  dacă ai tupeu să apari în fața cuiva fără o mască, înseamnă că persoana respectivă nu e o persoană oarecare. și este o dovadă de curaj și încredere.
  mie una nu mi`e rușine să apar fără mască. nu mi`e rușine de absolut nimic. și cicatricile pe care le am …. m`au făcut să fiu ce sunt acum 🙂
  numai bine.

  • Bine ai venit flaiu,mulţumesc pentru comentariu.
   Hai să le luăm pe rând:
   1. mie mi se pare greșită treaba cu “imaginea pe care o doresc părinții sau prietenii noștri și nu suntem noi înșine de teama respingerii și a eșecului”.eu întotdeauna am mers pe principiul “ia`mă așa cum sunt sau nu o să ai parte de nimic” … evident ca toți încercăm să ne facem părinții mândri, dar asta e cu totul altceva. muncim pentru asta, nu purtăm o masca. e o diferență mare. Avem două categorii aici: cea prezentată de tine şi cea prezentată de mine. La Antena 1 este o emisiune Să te prezint părinţilor Acolo am văzut un episod care ilustrează foarte bine ceea ce susţin eu.O fată de la sat merge la studii în Bucureşti, unde are loc o transformare radicală, în ceea ce o priveşte, dar nu spune nimic părinţilor, îi lasă cu imaginea de fată bună, imaginea pe care le-a lăsat-o când a plecat de acasă. Părinţii sunt de-a dreptul stupefiaţi când fata lor îşi dă masca jos, într-o criză de isterie. Descoperă cu stupoare că fata lor nu mai frecventează şcoala, s-a apucat de fumat, este obaznică, tupeistă, fotomodel(contrar principiilor părinteşti) şi îi jigneşte fără pic de bun simţ, afirmând că sunt înapoiaţi de la ţară.vezi emisiunea! Tinerii puternici se străduiesc şi muncesc să-şi mulţumească părinţii, cei slabi poartă măşti.
   2. nu măștile ne izolează. noi singuri ne ridicăm zidul berlinului.Aş vrea să spun aici, că acest zid al Berlinului pe care-l construim, este clădit cu propriile noastre măşti. Ele ţin loc de cărămizi.
   3. Comentariile tale: „ia`mă așa cum sunt sau nu o să ai parte de nimic” şi „mie una nu mi`e rușine să apar fără mască. nu mi`e rușine de absolut nimic. și cicatricile pe care le am …. m`au făcut să fiu ce sunt acum” demonstrează că ai un caracter puteric şi o personalitate bine conturată. Eşti vie, aşa cum ar spune Crin A. Peştii morţi sunt duşi de apă, dar peştii vii înnoată împotriva curentului. Tu eşti unul dintre peştii vii. Din păcate sunt foarte puţini în lumea asta, majoritatea se lasă duşi de val. Ţine-o tot aşa şi vei ajunge departe!

 2. mulțumesc 🙂
  îmi pare rău, dar nu mă uit la tv. deci te cred pe cuvânt. 🙂
  eu nu văd clădirea zidului din măști. dar acum nu trebuie să avem toți aceiași viziune. că dacă o aveam, nu mai comentam aici 🙂
  mulțumesc. pot să spun că am avut de unde să învăț să fiu așa, și ce înseamnă principiile și mai ales caracterul omului.
  sunt om … nimic mai mult.

  • Nici eu nu mă uit la TV, emisiunea asta am văzut-o la sugestia cuiva.
   Cât despre principii şi caracter, spun că în ceea ce te priveşte ai avut parte de modele bune.Astăzi suntem în criză de modele demne de urmat.

 3. Pingback: Introducere in arta actorului – experienta creatoare (Cap.I) | Asociatia O sansa pentru Viitor

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s