Top 10 colinde

Am un gust amar după ce am găsit pe net un Top 10 al colindelor. Ştiţi care este pe primul loc? „O brad frumos”! Locul doi este ocupat de … „Moş Crăciun cu plete dalbe” abia pe locul al treilea se situează „Astăzi s-a născut Hristos”. Este locul pe care Isus îl ocupă de sărbători în inimile noastre. Dacă asociem fiecare colindă din top, cu trăirile românilor (şi nu numai), vom avea locul întâi ocupat de obiceiuri, urmat îndeaproape de cadouri şi apoi Hristos, centrul sărbătorii…
O brad frumos = obiceiuri, traditii
Am pus semn de egalitate între colinda „O brad frumos” şi tradiţii pentru că bradul face parte din setul de obiceiuri la care nu se renunţă de Crăciun. Poţi fi oricât de sărac, dar brad în casă tot trebuie să ai, susţin cei pentru care tradiţia este pe primul loc. Apoi, mai este tradiţia mâncărurilor, nelipsitele sarmale şi cozonacul de Crăciun. Tradiţiile şi formele noastre seci L-au dat deoparte pe Cel ce s-a născut în ieslea Betleemului.
Moş Crăciun cu plete dalbe = Daruri
Am asociat imaginea moşului cu plete dalbe cu cea a darurilor, pentru că el asta face, aduce daruri multe, la fetiţe şi băieţi. Că darurile lui sunt din punga părinţilor sau a partenerului de viaţă este altă poveste. O altă poveste ar fi şi accea referitoare la durata de viaţă a cadourilor aduse de moşul plăsmuit al imaginaţiei noastre.
Astăzi s-a născut Hristos = Centrul sărbătorii şi al vieţii
Cel ce ar trebui să fie pe primul loc în inimile oamenilor nu a intrat nici măcar în turul doi al alegerilor pentru domnia sufletului. Deşi Hristos oferă daruri care nu sunt erodate de timp şi nici nu se demodează odată cu trecerea anilor, totuşi preferinţa naţiunilor este pentru cadourile moşului. Este trist, dar un astfel de clasament al colinzilor clarifică, aşa cum am văzut, preferinţele societăţii pentru Regele universului.
Doamne iartă-ne pentru ignoranţa noastră.
Reclame

10 gânduri despre „Top 10 colinde

  • Bine ai venit Disa printre florile de nard. Chiar urmăream si alte topuri ale colindelor şi majoritatea dintre ele vorbeau de întâlnirea cu familia, zăpada, mos ajun, amintirile celor decedati din familie, cu totul pe lângă de esenta sărbătorii.

 1. Sarbatorile , ritualurile, showul si spectacolul lumesc fac parte si din programul nostru.
  Te invit in 25 decembrie la Cisnadie la o sceneta de o ora:).
  Nu se mai poate predica Christos din Cuvant , avem nevoie de tot mai multe elemente vizuale, rasete si distractie si divertisment lumesc pentru a misca inimile oamenilor.

  Un alt motiv sa ne pocaim de ignoranta fata de Puterea transformatoare a Cuvantului lui Dumnezeu.

  • Greseala noastra este ca noi dorim miscarea inimilor cum spuneai si tu, si nu transformarea lor. O inima transformata, zguduita de puterea Celui PreaInalt poate simti, poate fi sensibila la soapta divina a Scripturii. Domnul Isus nu a avut o predicare atractiva deloc, ci directa si plina de putere.

   • Pentru Makowey:
    Viaţa este Transformare Divină, care în cazul acelora care nu i se opun devine condiţia esenţială a creşterii spirituale. Oamenii contează şi durează cu adevărat numai transformându-se spiritual, în mod constant şi rodnic.

 2. Nu am nimic impotriva credintei, respect credintele tuturor oamenilor de orice natura sunt ele, dar atunci cand se ajunge la fanatism si la exacerbare este vadit ca se ajunge la o problema grava, nu vreau sa fiu prea dur, dar merge pana la nebunie.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s