Adevăruri şi minciuni despre botez

Pentru că  astăzi în religia majoritară se sărbătoreşte Boboteaza, am meditat asupra acestei sărbători, m-am revoltat la cele auzite despre preoţii ortodocşi care astăzi fac agheasmă (apă sfinţită), cu care „botează” apele, oamenii, animalele şi casele şi m-am apucat de scris pentru a scoate încă o dată adevărul Scripturilor la iveală.

Minciuni despre botez

Minciuna vârstei: Dacă citim Biblia v-om vedea că  Isus s-a botezat la maturitate, nicidecum în pruncie. Sau famenul etiopian: Pe când îşi urmau ei drumul, au dat peste o apă. Şi famenul a zis: „Uite apă; ce mă împiedică sa fiu botezat?” Filip a zis: „Dacă crezi din toata inima, se poate.” Famenul a răspuns: „Cred ca Isus Hristos este Fiul lui Dumnezeu.” A poruncit sa stea carul, s-au coborât amândoi în apă, şi Filip a botezat pe famen.Fapte 8:36-38

Minciuna naşilor: Jurământul pe care-l fac naşii pentru finii lor este o minciună! Nimeni nu poate apăra de Satan decât Dumnezeu. Petru spune în 1 Petru 3:21 că botezul nu este o curăţare de întinăciunile trupeşti, ci mărturia unui cuget curat înaintea lui Dumnezeu, prin învierea lui Isus Hristos.

Minciuna repetiţiei: Astăzi de Bobotează mii de oameni aşteaptă să fie botezaţi, astfel, cei care au ajuns la vârsta de 60-70 de ani şi iubesc tradiţia bisericii au ajuns să fie botezaţi tot de atâtea ori (60-70X). Să nu ne lăsăm amăgiţi ci să respectăm litera Scripturii care spune în Efeseni 4:5 că este un singur Domn, o singură credinţă, un singur botez.

Minciuna mântuirii: Se spune că dacă te-ai botezat eşti salvat şi mântuit. Şi aceasta este o minciună, pentru că botezul nu are nici o influenţă asupra comportamentului sau trăirii umane. Să ne amintim de Simon vrăjitorul din Faptele Apostolilor 8, unde suntem martori ai botezului acestuia. Putem vedea mai târziu cum iubirea de bani nu a fost eradicată odată cu botezul. Aşadar, dacă inima şi purtarea nu sunt transformate de Hristos înainte de botez, botezul nu are în sine puterea de a schimba un om.

Adevăruri despre botez

Botezul este o mărturie: Botezul, nu este o curăţare de întinăciunile trupeşti, ci mărturia unui cuget curat înaintea lui Dumnezeu, prin învierea lui Isus Hristos. 1Petru 3:21 Pentru cei care sunt botezaţi la maturitate, prin actul lor depun o mărturie, înaintea martorilor văzuţi (rude, prieteni, fraţi) şi a martorilor nevăzuţi (Dumnezeu, îngeri), mărturie care pecetluieşte hotărârea lor de a merge pe drum alături de Hristos.

Botezul este  împlinirea unei porunci dată de Isus: Matei 28:19 Duceţi-vă şi faceţi ucenici din toate neamurile, botezându-i în Numele Tatălui şi al Fiului şi al Sfântului Duh. Este o poruncă pe care ne-a dat-o Isus şi trebuie să o împlinim, aşa cum el însuşi a împlinit-o şi s-a botezat o singură dată în cei 33 de ani.

Botezul vine în urma credinţei: Marcu 16:16 Cine va crede şi se va boteza va fi mântuit; dar cine nu va crede va fi osândit. Asta spune Biblia nu tradiţia nici Sfinţii Părinţi. Ce putere are pruncul de câteva săptămâni să creadă, vă las pe voi să comentaţi.

Botezul este o îmbrăcare cu Hristos: Galateni 3:27 Toţi care aţi fost botezaţi pentru Hristos v-aţi îmbrăcat cu Hristos. A fi îmbrăcat cu Hristos înseamnă a-L avea pe El ca şi protector permanent.

Botezul este o moarte şi o înviere cu Hristos: Coloseni 2:12 Fiind îngropaţi împreună cu El, prin botez, şi înviaţi în El şi împreună cu El, prin credinţa în puterea lui Dumnezeu care L-a înviat din morţi. De aceea neoprotestanţii botează prin scufundare, nu prin stropire, pentru că este simbolul îngropării.

Botezul animalelor, apelor şi al construcţiilor nu are suport biblic. Dacă tradiţia ortodoxă cere ca acum să se mănânce piftie şi grâu fiert şi să se bea vin roşu, eu îndemn căutătorii de adevăr să stea înaintea Domnului în mijlocire pentru luminarea minţii şi înţelegerea adevărului lăsat de Dumnezeu în Cartea Cărţilor.

Nicu Meister

16 gânduri despre „Adevăruri şi minciuni despre botez

 1. Am inteles ca esti revoltat in legatura cu traditiile false si ceremonii inutile. dar eu te intreb ce parere ai despre unii pastori baptisti care studiaza invatatura ortodoxa pentru Master?

  • Probabil, pentru a-i combate mai bine pe ortodocşi.
   Am văzut că ai pus aceiaşi întrebare şi pe blogul fratelui Cruceru, eşti interesat aşa tare de subiectul ăsta?

  • Permisiune nu trebuie să-ţi dea nimeni pentru a combate pe cineva. Dacă eu îmi fac masteratul la ortodocşi şi apoi mă apuc să scriu cărţi, articole, să fac emisiuni radio şi tv. împotriva obiceiurilor şi tradiţiilor împământenite la ei, crezi că mă obligă cineva prin nu ştiu ce legi să mă opresc pentru că ei mi-au dat diploma? Nicidecum!

  • Da asta e prioritatea numarul 1. Prezenţa divină în fiecare dintre noi.
   Dar nu mi-ai răspuns la intrebarea cu ortodocşii, de ce eşti interesat de cei care aleg să facă masterul la ei? Îi condamni sau vrei să le calci pe urme?

 2. Am impresia ca ar trebui sa aprofundati doctrina si spiritualitatea ortodoxa, si dupa aceea sa va dati cu parerea despre lucruri in care deocamdata ati ajuns la nivelul de diletanti. „Boboteaza” nu are nici o legatura cu ceea ce ati scris dumneavoastra mai sus, nu este nici o „boboteaza”, ci este Botezul Domnului si Aratarea Sfintei Treimi, pentru cei care au ochi sa vada si minte sa inteleaga.

  Va inteleg de ce sunteti asa de porniti, insa este greu sa comentezi ca un diletant atata timp cat nu ai citit Sfanta Scriptura asa cum trebuie citita, cartile de slujbe ale Bisericii Ortodoxe (Octoihul, Triodul, Penticostarul, Mineiele, Sfanta Liturghie, si altele), atata timp cat nu ai aprofundat prin traire spiritualitatea ortodoxa, atata timp cat nu ai citit la viata ta macar cativa Sfinti Parinti, atata timp cat nu participi cu duhul la sfintele slujbe, atata timp cat esti in afara Sfintelor Taine ale lui Dumnezeu lucrate prin Sfanta Biserica.

  I.CH.T.Y.S.

  • Stimate ivo_faith, vreau să-ţi mulţumesc mai întâi pentru vizita pe blog şi pentru comentariu. As prefera să luăm pe rând toate acuzaţile pe care mi le aduci şi să le dezbatem în lumina Scripturilor.
   a) Spui că sunt un diletant şi că nu am citit în viaţa mea măcar câţiva Sfinţi Părinţi. Ei bine dacă erai interesat, puteai citi pagina despre autorul blogului, şi acolo puteai citi că sunt pe ultima sută de metri la o universitate de teologie din Bucureşti. După cum bine ştii, indiferent de natura teologiei studiate(protestante sau neoprotestante) este obligatoriu să citeşti Părinţii Bisericii. Nu ai cum să treci printr-o facultate de teologie să nu ai habar de Părinţi sau de doctrina ortodoxă, catolică, e.t.c.
   b) Tu spui nu este nici o “boboteaza”, ci este Botezul Domnului . Ai dreptate. De aceea m-am folosit de această expresie pentru a scoate în evidentă deformarea care a cuprins sărbătoarea. Această expresie este folosită de preoţi, nu stiu ce te miră. Acceseasă aici si ascultă-l pe profesorul Stăniloae cum pronunţă clar termenul de Bobotează şi-l explică. Dar de la originea sărbătorii până la stropitul cu aghiazma a vitelor, caselor, constructiilor anexe, incurarea cailor este cale lungă şi Scriptura nu aminteşte nici măcar în treacăt aceste acţiuni în numele lui Iisus. Pavel spune ca acest fel de oameni au doar o formă de evlavie(2 Timotei 3:5).
   c) Amintesti de cât este de greu sa comentezi ca un diletant atata timp cat nu ai citit Sfanta Scriptura asa cum trebuie citita. Dragul meu, cum trebuie citită Scriptura dacă nu într-un duh de sinceritate şi pocăintă? Doar preoţii au voie să o citească, doar in Sfânta Biserică?Doar în faţa unei icoane? Lămureşte-mă te rog şi pe mine!
   d)Vorbeşti de cartile de slujbe ale Bisericii Ortodoxe: Octoihul, Triodul, Penticostarul, Mineiele, Sfanta Liturghie,
   Ar putea oare aceste cărţi rituale să-mi lumineze mintea mai mult decât Biblia, sau nu esti adeptul SOLA SCRIPTURA?
   d)Afirmaţia ta „atata timp cat esti in afara Sfintelor Taine ale lui Dumnezeu lucrate prin Sfanta Biserica.
   ” vrea să mă atenţioneze că nu am nici o şansă la mântuire, dacă nu fac lucrurile aşa cum le-ai prezentat tu?
   Aştept nişte răspunsuri, poate că mă voi lumina şi eu.

 3. Am si eu ceva de adaugat vis-a-vis de intrebarea „de ce protestantii(la noi in tara neoprotestantii) trebuie sa faca masterul in cadrul scolii teologice ortodoxe?”.
  Cum un intelept spunea „Intrebarea lumineaza mai mult decat raspunsul”, putem observa acest „trebuie” care inca la noi in tara e „trebuie” pentru ca institutiile teologice protestante inca nu au ajuns sa aiba instrumente necesare dezvoltarii pregatirii, cu alte cuvinte experienta necesara.
  Plus, pe langa aceasta, se observa o fina impulsivitate fata de sistemul actual, instrumentele folosite, din partea mai-sus-amintitului Alex. Intrebarea mea este de ce?

 4. Lucrurile sunt mai complicate. Eu nu cred in principiul Sola Scriptura, pentru ca Sola Scriptura nu iti da Sfanta Impartasanie. Sfanta Impartasanie cu Trupul si Sangele Domnului prezente in mod real sacramental ti-o ofera Sfanta Biserica prin conlucrarea preotilor, a credinciosilor si a Duhului Sfant la Sfanta Liturghie. Intelegerea deplina si autentica a Scripturii nu este posibila in afara Sfintelor Taine ale Bisericii si in afara Sfintei Traditii a Bisericii.

  In ceea ce priveste diletantismul, acesta este evident si este si foarte normal la cei care nu au aprofundat doctrina si viata spirituala ortodoxa. Ma refer la diletantism in ceea ce priveste intelegerea spiritualitatii crestine autentice si originare, adica ortodoxe, nu la alt fel de diletantism.

  „c) Amintesti de cât este de greu sa comentezi ca un diletant atata timp cat nu ai citit Sfanta Scriptura asa cum trebuie citita. Dragul meu, cum trebuie citită Scriptura dacă nu într-un duh de sinceritate şi pocăintă? Doar preoţii au voie să o citească, doar in Sfânta Biserică?Doar în faţa unei icoane? Lămureşte-mă te rog şi pe mine!”
  RE: Sfanta Scriptura se citeste sub luminarea si calauzirea Duhului Adevarului. Sinceritatea si pocainta nu sunt de ajuns, ele sunt necesare dar nu suficiente.

  In legatura cu mantuirea lucrurile sunt mult mai complicate. Eu personal nu prea am cum sa stiu cine va fi sau nu mantuit, insa ce stiu este ca acela care traieste autentic crestinismul in Biserica Ortodoxa nu are cum sa nu se mantuiasca, iar cand ma refer la o traire autentica la asta ma refer nu la altceva; cine nu traieste credinta ortodoxa asa cum trebuie, adica in conformitate cu Sfanta Scriptura, Sfanta Traditie, scrierile sfintilor si impartasindu-se cum trebuie de Sfintele Taine in Sfanta Biserica, acela nu are garantata mantuirea.

  In ceea ce priveste folosirea cartilor de cult ele sunt cartile de inchinare, alaturi de Sfanta Scriptura, si sunt necesare unui credincios pentru intelegerea slujbelor si pentru participarea la viata liturgica, de rugaciune, inchinare, multumire, laude catre Dumnezeu. Cartile de cult sunt aprofundari ale Scripturii si ale Revelatiei lui Hristos, contin chiar multe fragmente luate literal din Scriptura (si pot sa ma refer doar la psalmi spre exemplu) si sunt constituite din cantari create de sfintii Bisericii. Bineinteles ca fiecare om in parte se roaga si personal, „cu cuvintele lui” sincere lui Dumnezeu, insa rugaciunea personala nu e unul si acelasi lucru rugaciunea liturgica.

 5. NU CRED CA PROTESTANTII AU AJUNS SA INVETE DIN RELIGIA ORTODOXA. EU AM SLUJIT 9 ANI INTR-O RELIGIE MOARTA FARA PUTEREA DUHULI SFINT LA MINASTIREA NICULA. ACOLO IN TRADITIA SFIINTILOR PARINTI NU ESTE CREDINTA .ACOLO SUNT CARTURARII SI FARISEII CARE NU AU LEGATURA DIRECTA CU DL ISUS. ESTE ICOANA FACATOARE DE MINUNI, NASCATOAREA DE DUMNEZEU CARE NU FACE NICI O MINUNE ;IN TIMPUL LITURGHIILOR SE CÂNTA PREA SFINTA NASCATOARE MÂNTUIESTENE PE NOI.

  SINGURUL CARE I SA DAT PUTERE IN CER SI PE PAMINT ESTE ISUS CRISTOS . DRAGII MEI DREPT CRESTINI, DACA NU VA POCAITII SI NU CREDETI IN EVANGHELIE MERGETI DIRECT IN IAD.
  AM VORBIT PE MAI MULTE POSTURI CRESTINE SI AM DEZVALUIT TOATA SODOMIA CE SE INTÂMPLA ACOLO. AM SA VA MAI SCRIU SI MULTA RABDARE CU […] ACESTIA.

  • Dragul meu, eu nu am scris că am ajuns să învăţ de la ortodocşi, deşi avem multe lucruri de învăţat de la ei, eu am scris despre minciunile care se promovează cu ocazia botezului.
   Poate scri o mărturie despre timpul petrecut la mănăstire, eu sunt gata să o public. Am citit mărturia ta despre vindecarea miraculoasă de diabet şi mi-a plăcut.

 6. Legat de Minciuna repetitiei… legat de explicatia cu boboteaza sunt de acord cu dvs. Dar folosirea textului din Efeseni pentru a sustine acest punct de vedere nu mi se pare prea bine. De ce?

  Efeseni 4:5 că este un singur Domn, o singură credinţă, un singur botez.

  Aici contextul conceptului de botez implica ideea calitatii nu cantitatii. A felului in care te botezi decat de cate ori te botezi.
  Exista un singur Dumnezeu adevarat restul sunt falsi (Baal, Zeus etc.) nu se refera la numar pentru ca in realitate oamenii numesc dumnezei mii de zeitati inchipuite.
  Exista o singura credinta adevarata, in tumultul credintelor mai mult sau mai putin dupa Biblie.
  Pe acelasi rationament, exista un singur botez adevarat adult si prin scufundare, pe baza credintei personale in Isus Hristos. Nu are de a face cu de cate ori te botezi.
  Vin cu aceasta explicatie pentru a ne ajuta sa aplicam corect textul Biblic

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s