Sunt eu un spermologos?

Studiez un curs de execeză pe cartea Faptele Apostolilor, al fratelui John F. Tipei, unde printre multele lucruri interesante am găsit o traducere foarte bună a cuvântului PALAVRAGIU, folosit de atenieni pentru a-l eticheta pe Pavel „Ce vrea să spună palavragiul acesta? „ Fapte 17:18

Cuvântul palavragiu este traducerea lui spermologos. Sensul literal este “culegător de seminţe” sau „adunător de resturi organice” (hoituri). A fost utilizat şi pentru fiinţe umane, cerşetori care se hrăneau cu resturile pe care le găseau la gunoi. În al treilea rând, termenul a fost utilizat pentru învăţătorii care nu aveau idei originale, ci plagiau. Aceştia culegeau câte o idee de ici colo şi le “vindeau” altora ca propriile lor idei.

Câţi spermologoşi sunt in spaţiul virtual? Dar în bisericile noastre? Dar noi? Dar eu? Sunt eu oare un adunător de resturi, sau mă hrănesc doar cu hrană proaspăt preparată în bucătăria proprie?

Aş vrea să NU fiu un spermologos, lipsit de originalitate, pescuind ideile altora, ducându-mă apoi pe piaţa lumii cu eticheta purtătoate de propriul nume, spre vânzare. Nu vreau să fiu un plagiator, unul care împrumută idei de la alţii, le dezamorţeşte puţin în microundele propriei gândiri şi apoi le oferă lumii ca reţetă originală, născută în maternitatea propriilor neuroni.

Anunțuri

5 gânduri despre „Sunt eu un spermologos?

  1. Imi place mult Vladimir Pustan. Tin minte ca el a inventat multe concepte pentru membrii din Biserica’ (constipati, oameni cu indigestie ce nu stiu sa se bucure de mantuire, morcoviti, acriti). In ce priveste ascultarea predicii relata ca multi vin la Biserica doar sa consume conserva predicatorului- pentru ca ei nu mai au timp sa studieze personal acasa Scriptura.
    Asadar sa fim feriti de conservele altora, si de alte „hoituri”.
    Nu trece o zi in care sa nu amintesc in lista de rugaciune si pe acest om al lui Dumnezeu. Vladimir Pustan.
    Domnul sa te binecuvanteze si pe tine.

    • Aşa cum Pavel a învăţat la picioarele lui Gamaliel pot spune că Vladimir a învăţat la picioare lui Tipei şi Gog pe care i-a avut profesori. Aşa că ce este acum Pustan, în parte este şi datorită profesorilor care l-au „educat”.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s