Codul Tăcerii-descifrat cu Biblia (2)

Continuăm descifrarea codului tăcerii început aici, cu o altă tăcere periculoasă, chiar letală aş spune, pentru noi, cei angajaţi pe drumul către cer:

Tăcerea în slujire

În Scriptură întâlnim 5 tipuri de reacţii cu privire la chemarea în slujire. O să trec fugar peste primele 4 dar mă voi opri şi voi vorbi în mod special despre tăcerea în slujire ca şi răspuns.

Iată-mă trimite-mă =>Este reacţia cea mai de dorit, reprezentată în Biblie de proorocul Isaia care a răspuns prezent la chemarea în slujire, conştient de toate greutăţile slujbei şi de jugul la care urma să se înhame. Găsim reacţia lui promptă la chemarea divină în cartea Isaia 6:8  Am auzit glasul Domnului, întrebând: „Pe cine să trimit, şi cine va merge pentru Noi?” Eu am răspuns: „Iată-mă, trimite-mă!”

Nu mă duc Doamne, dar s-a dus =>Este reacţia  cuprinsă în textul din Matei 21:28  Ce credeţi? Un om avea doi feciori; şi s-a dus la cel dintâi, şi i-a zis: „Fiule, du-te astăzi de lucrează în via mea!”„Nu vreau” i-a răspuns el. În urmă, i-a părut rău, şi s-a dus. Această atitudine aparţine acelora care vorbesc fără să gândească dar care revin la propunerea făcută, se gîndesc mai mult la ea, apoi după ce cântăresc avantajele şi dezavantajele ofertei, răspunsul lor se poate modifica. De obicei se simt vinovaţi de refuz.

Mă duc Doamne, dar nu s-a dus =>Este cea de a treia atitudine referitoare la chemarea în slujire şi este cuprinsă în textul citat mai sus din Matei 21:30 S-a dus şi la celălalt, şi i-a spus tot aşa. Şi fiul acesta a răspuns: „Mă duc, Doamne!” Şi nu s-a dus. Fiul acesta reprezintă pe toţi aceia care mărturisesc şi trâmbiţează că sunt fii ai lui Dumnezeu, că-I ascultă poruncile şi-L slujesc cu dedicare, dar care în realitate nu-I fac voia.

Trimite pe altcineva => Reprezentatul acestei categorii este Moise, omul care a adus motive înaintea lui Dumnezeu pentru a-şi justifica neimplicarea în slujire şi care în ultimă instanţă a declarat: „Ah! Doamne, trimite pe cine vei vrea să trimiţi.”Exod 4:13. Dacă la începutul „negocierii” se părea că motivele lui sunt o dovadă de neîncredere în propria capacitate, acest ultim răspuns obraznic, dovedeşte neîncredere în Dumnezeu.

Tăcerea =>Reprezentantul acestei  categorii este Iona, proorocul. El nu I-a comunicat Domnului nici că merge, nici că nu merge, nu a adus nici scuze nici nemulţumiri, ci pur şi simplu a tăcut şi a plecat în altă direcţie, crezând că tăcerea lui îl va face neutru sau îl va absolvi de vina neascultării. Iona 1:1-3  Cuvântul Domnului a vorbit lui Iona, fiul lui Amitai, astfel: „Scoală-te, du-te la Ninive, cetatea cea mare şi strigă împotriva ei. Căci răutatea ei s-a suit până la Mine! Şi Iona s-a sculat să fugă la Tars departe de Faţa Domnului. S-a coborât la Iafo, şi a găsit acolo o corabie care mergea la Tars. A plătit preţul călătoriei, şi s-a suit în corabie ca să meargă împreună cu călătorii la Tars, departe de Faţa Domnului.

Tăcerea neascultării lui Iona L-a supărat pe Dumnezeu. Iona a fost în pericol să-şi piardă viaţa din pricina acestui gest necugetat. Tăcerea în slujire înseamnă refuzul binecuvântării. Este felul nostru de a spune un NU categoric binecuvântărilor care decurg din slujirea la care suntem chemaţi. Da, fiecare slujire are greutăţile, nemulţumirile, supărările şi dezamăgirile ei, dar nu lipsesc niciodată binecuvântările divine, care de multe ori depăşesc greutăţile slujbei.

Tăcerea noastră în slujire poate fi în biserică, dar mai ales în afara ei. Printre cei necredincioşi, printre copii fără adăpost, printre vecinii neputincioşi, în familie, în mijloacele de transport în comun, la serviciu sau la şcoală, peste tot în viaţă e nevoie de acte de slujire, acte care descoperă apoi identitatea copiilor născuţi din Dumnezeu.

Pentru a răspunde afirmativ chemării în slujire e nevoie să facem linişte în forul nostru interior pentru a vedea care este slujirea specifică pe care o vrea Dumnezeu de la noi, în afara acelei slujiri generale la care suntem chemaţi toţi credincioşii. Dacă Dumnezeu ne vorbeşte clar, chemându-ne într-un anumit loc sau la o anumită lucrare iar noi ne facem „că plouă” asemeni proorocului Iona sau a tânărului bogat, suntem în pericolul de a ne rata veşnicia pentru că fiecare dintre noi are o slujbă pe acest pământ şi suntem creaţi cu un scop bine definit.

Un gând despre „Codul Tăcerii-descifrat cu Biblia (2)

  1. Pingback: Codul Tăcerii-descifrat cu Biblia (3) « Flori de Nard

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s