Fețele nedreptății (1)

Fetele nedreptatiiAm intrat în săptămâna mare. În zilele care ne stau înainte, imaginea Hristosului nedreptățit ne revoltă. Această nedreptate nu a existat doar atunci, față de Mântuitorul lumii, dar există și astăzi, luând multe forme și manifestându-se în multe feluri, față de noi toți. Suntem contemporanii unei generații cu inima de gheață care smulg copii din sânul familiei și ”pentru binele lor suprem”, sunt plantați în alte familii surogat cu speranța că acestor copii le va fi bine. Asistăm neputincioși la promulgarea unor legi care înalță fărădelegea și calcă în picioare principiile sfinte ale Scripturilor.

Vedem tot mai limpede că lumea întreagă încearcă să se debaraseze de Hristos și de creștini, prigoana credincioșilor luând proporții uriașe. Cu acest tablou în fața ochilor și a inimii suntem cuprinși de un sentiment tot mai mare de nedreptate care ni se face. Noi încercăm să facem bine și ni se răsplătește cu rău, ne străduim să iertăm și să tolerăm slăbiciunile semenilor, dar suntem considerați slabi și neputincioși, întorcând celălalt obraz cu dorința de a grămădi cărbuni aprinși pe capul lor, vedem cu stupoare cum suntem reduși la tăcere, marginalizați, ironizați, considerați niște arierați, rămași în urmă cu mult față de secolul vitezei și emancipării în care trăim. În interiorul nostru se frământă acest sentiment al inechității, al nedreptății pe care o vedem că ia proporții, fără ca nimeni să ia măsuri.

Da, cu ajutorul Lui Dumnezeu, aș vrea să vorbim despre fețele nedreptății sau ce trebuie să știu când sunt nedreptățit. Sunt sigur că fiecare dintre dumneavoastră a avut momente în viață când a fost nedreptățit. La serviciu, poate în liceu sau la facultate, uneori chiar și în familie, nedreptatea cauzează atâta durere și suferință. Nu voi vorbi despre rețete care te scapă de nedreptate pentru că ele nu există. Hristos a fost nedreptățit și noi la rândul nostru vom avea parte de nedreptate. Nu o putem ocoli sau scăpa de ea.

Exemplul de care ne vom folosi în dezbaterea acestui subiect este David, bărbatul asuprit pe nedrept de un împărat gelos, pe care l-a slujit cu smerenie privindu-l întotdeauna ca pe unsul Domnului.  În ciuda uciderii uriașului Goliat, a biruințelor avute în luptele purtate și a liniștirii pe care i-o oferea David prin muzica sa, regele Saul își dorea să-l ucidă, chiar dacă nu avea nici un motiv. Atunci când Ionatan fiul său îl întreabă despre cauzele acestei prigoniri a lui David iată ce răspunde el în 1Samuel 20:30-33 Atunci Saul s-a aprins de mânie împotriva lui Ionatan şi i-a zis: „Fiu rău şi neascultător, nu ştiu eu că ţi-ai luat ca prieten pe fiul lui Isai, spre ruşinea ta şi spre ruşinea mamei tale?  Căci câtă vreme va trăi fiul lui Isai pe pământ, nu va fi linişte nici pentru tine, nici pentru împărăţia ta. Şi acum trimite să-l caute şi să mi-l aducă, fiindcă este vrednic de moarte.”  Ionatan a răspuns tatălui său, Saul, şi i-a zis: „Pentru ce să fie omorât? Ce a făcut?” Şi Saul şi-a îndreptat suliţa spre el, ca să-l lovească. Ionatan a înţeles că era lucru hotărât din partea tatălui său să omoare pe David. După cum scrie textul Scripturii vedem că Saul nu avea argumente, motive reale pe care să le înșire pentru nedreptatea lui față de David. În 1Sam. 18:28-29  Saul a văzut şi a înţeles că Domnul era cu David; şi fiică-sa Mical iubea pe David. Saul s-a temut din ce în ce mai mult de David şi toată viaţa i-a fost vrăjmaş.

De aici ne putem da seama că oamenii ne pot nedreptății fără un motiv anume. Chiar dacă ne purtăm regulamentar și facem totul ca la carte nu suntem ocoliți de nedreptate. Câtă vreme a trăit pe pământ, printre oameni nedrepți care beau nedreptatea ca apa,  Isus nu a oferit imunitate sau o cale de a scăpa de nedreptate, ci, mai degrabă, o cale de a trece prin ea, dincolo de ea.

Când suntem nedreptățiți reacțiile noastre sunt diverse. Unii sunt impulsivi, alții se izolează otrăvindu-se singuri  cu stări de amărăciune și resentimente. Alții se răzbună încercând să-și facă singuri dreptate răsplătind în acest fel nedreptatea care li s-a făcut. În noi ca și credincioși nu ar trebui să existe nici una din aceste stări, în schimb gândul care ar trebui să guverneze întreaga stare de nedreptate este aducerea aminte a faptului că Dumnezeu are lucrurile sub control.  Aceasta este prima față a nedreptății pe care o vom dezbate.

Chiar dacă avem impresia că El nu știe, nu vede, nu aude, nu are cunoștință de nedreptatea noastră trebuie să înțelegem acum, nu atunci când simțurile ni s-au tocit datorită deznădejdii, că El stă pe tron și este suveran. Pling.3:35  când se calcă dreptatea omenească în faţa Celui Preaînalt,când este nedreptăţit un om în pricina lui, nu vede Domnul?Deși exista posibilitatea ca Saul să-l prindă de mai multe ori pe David și sa-l ucidă totuși nu i s-a dat această ocazie de către Dumnezeu: 1Sam.23:14 David a locuit în pustie, în locuri întărite, şi a rămas pe muntele din pustia Zif. Saul îl căuta mereu, dar Dumnezeu nu l-a dat în mâinile lui.

Posibilități ca Isus să fie ucis înainte de vreme au existat dar Dumnezeu care este suveran nu a permis acest lucru, decât în momentul când ceasul pe cadranul Lui Dumnezeu era cel hotărât de El: Luca 4:29 Şi s-au sculat, L-au scos din cetate şi L-au dus până în sprânceana muntelui pe care era zidită cetatea lor, ca să-L arunce în prăpastie. Dar Isus a trecut prin mijlocul lor şi a plecat de acolo. A trecut prin mijlocul lor, fără ca ei să-l atingă sau să-l împingă în prăpastie, erau fără putere și asistau neputincioși cum le scapă din mâini, dar erau ca și paralizați și nu puteau face ceea ce și-ar fi dorit. De ce? Pentru că Dumnezeu are toate lucrurile în control! El cunoaște fiecare nedreptate care se face pe tera. A știut când Stefan a fost ucis pe nedrept, a știut și de Iov când a fost jefuit de avere și lăsat fără cei 10 copii, A știut de Daniel când pe nedrept a fost aruncat la lei și de cei 3 tineri aruncați tot pe nedrept în cuptorul încins, a știut de sutele de creștini uciși în arene de crudul Nero, știe și de familia Botnariu căreia i s-au luat cei cinci copii pe nedrept, știe de fiecare dintre noi care suferă pe nedrept!

El nu este surd la strigătele noastre, nu este orb la nedreptățile care ni se fac, El are toate lucrurile sub control. El nu este luat prin surprindere  și nici pe nepregătite nu a rămas fără soluții și nici nu este strivit de mulțimea problemelor noastre pentru că El este DUMNEZEU care guvernează universul și are răspuns și resurse pentru toate lucrurile. Dacă avem în minte această față a nedreptății vom putea trece altfel prin nedreptățile care ni se fac.

Închidem aici prima filă a seriei de meditații fețele nedreptății sau ce trebuie să știu când sunt nedreptățit. Până data viitoare vă doresc să rămâneți fermi în mijlocul nedreptăților de care aveți parte. O zi binecuvântată!

[Aceste meditații au fost rostite la Radio Vocea Evangheliei Sibiu în cadrul rubricii „Popas de suflet”.]

4 gânduri despre „Fețele nedreptății (1)

  1. Pingback: Fețele nedreptății (2) | Flori de Nard

  2. Pingback: Fețele nedreptății (3) | Flori de Nard

  3. Pingback: Fețele nedreptății (4) | Flori de Nard

  4. Pingback: Fețele nedreptății (5) | Flori de Nard

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s