Fețele nedreptății (5)

tradareUltima față a nedreptății ilustrează un adevăr crunt, un adevăr trăit de Isus Hristos în această zi de joi: 

Așteaptă-te să fi trădat/nedreptățit

Dacă pleci cu această perspectivă nu te poate surprinde nimic. Isus știa acest lucru atunci când a spălat picioarele trădătorului și atunci când a mâncat cu el la masă. Știa acest lucru încă de când l-a ales ca și ucenic. Când trădătorul te surprinde e o stare și o trăire, dar atunci când îl cunoști cu 3 ani și 6 luni înainte, e unic… Pentru că personajul acestei serii este David, să privim la el și la trădările de care a avut parte. Locuitorii din Cheila, cetate pe care David o scăpase din mâna filistenilor erau gata să-l trădeze, deși acesta împreună cu cei 600 de oameni au apărat cetatea. 

1Sam. 23:11-12 Mă vor da în mâinile lui locuitorii din Cheila? Se va coborî Saul aici, cum a aflat robul Tău? Doamne, Dumnezeul lui Israel, binevoieşte şi descoperă lucrul acesta robului Tău!” Şi Domnul a răspuns: „Se va coborî. David a mai zis: Mă vor da locuitorii din Cheila pe mine şi pe oamenii mei în mâinile lui Saul?” Şi Domnul a răspuns: „Te vor da.”

David știa că trăiește într-o lume nedreaptă care răsplătește binele cu rău și totuși parcă nu-i venea să creadă că cei pe care i-a salvat îl vor trăda. De acea îl întreabă de 2 ori pe Dumnezeu, acest amănunt scoțând în evidență stupoarea lui David. Este de înțeles ca așteptările față de oamenii cărora le-ai făcut bine să fie la un alt nivel față de așteptările dușmanilor tăi. Și totuși surprize apar chiar și din această direcție, așadar este mult mai eficient să ne înarmăm cu această așteptare ca binele nostru să  fie răsplătit cu nedreptate și surprizele neplăcute nu vor lua proporții catastrofice.

Dacă trăiești cu impresia că toți te înțeleg și empatizează cu tine greșești și vei suferi. Se poate ca în urma unei nedreptăți de care ai parte la serviciu să te destăinui unui coleg pe care-l crezi de partea ta și apoi să ai surpriza ca acel amic să ducă vorbele tale mai departe la șeful tău pentru că imaginea lui în ochii șefului este mai importantă decât traumele tale sufletești. În acest fel rana care se voia pansată de coleg se face și mai mare.

Deși Solomon ne avertizează asupra acestui aspect în Proverbele 17:13 Celui ce întoarce rău pentru bine nu-i va părăsi răul casa, ne vom întâlni cu astfel de situații și trebuie să fim pregătiți. Dar nu trebuie să cădem în cealaltă extremă îmbrăcând haina suspiciunii văzând în fiecare om un posibil trădător. Dar chiar și în aceste cazuri când suntem trădați de la cineva la care nu ne așteptăm Isus ne învață în Luca 6:28 binecuvântaţi pe cei ce vă blestemă, rugaţi-vă pentru cei ce se poartă rău cu voi. Este un stadiu pe care mulți îl văd ca imposibil, dar cu pași mărunți Dumnezeu ne poate ajuta să atingem și acele culmi spirituale. „Nu te lasa biruit de rau, ci biruieste raul prin bine.” Romani 12:21

paganiniNiccolo Paganini (1782-1840) a fost un cunoscut compozitor și violonist italian. El a fost dintre cei mai de seamă inovatori ai tehnicii violonistice. Se spune că în una din seri, asistența aștepta cu nerăbdare începerea unei reprezentații a lui Paganini. Sunetele viorii lui Paganini parcă zburau. Deodată se auzi ceva straniu: una din corzile viorii maestrului se rupse. Dirijorul, orchestra și publicul înlemniră, dar nu și Paganini. Uitându-se la partitură, continuă să scoată sunete frumoase dintr-o vioară cu o coardă ruptă. Dirijorul și orchestra reluară partitura muzicală. Înainte ca publicul să se însenineze, un alt sunet atrase atenția spectatorilor. Se rupse o altă coardă a viorii. Dirijorul se opri din nou. Orchestra la fel, dar nu și Paganini. Ca și cum nu s-ar fi întâmplat nimic, el continuă concertul. Dirijorul și orchestra impresionați începură să cânte. Dar nefericirea se repetă din nou. Dirijorul se opri, la fel și orchestra, iar spectatorii înmărmuriră. Însă Paganini continuă. Scoase toate sunetele cu o singură coardă. Dirijorul se încurajă, și tot așa și orchestra, iar publicul trecu de la liniște la aplauze. Paganini a atins gloria! El este simbolul profesionistului, care continuă să meargă înainte prin greutăți.

Viața este un mozaic de experiențe și transformări. Viața noastră se aseamănă adeseori cu vioara lui Paganini căreia i s-au rupt corzile. Prietenii ne părăsesc; câteodată dușmani ne sunt cei din casă, avem parte de nedreptăți și peste tot sunt „corzi rupte“. Ce facem? Să cădem descurajați la pământ? Nu, niciodată! Să mergem la Mântuitorul așa cum suntem și El poate creea din coarda vieții noastre o simfonie a împlinirii noastre, demonstrând  puterea lui Dumnezeu de a transforma eșecul și nedreptatea în caractere nobile de fii de Dumnezeu. Încheiem aici seria de meditații fețele nedreptății sau ce trebuie să știu când sunt nedreptățit cu speranța că exemplele Scripturii ne-au ajutat să înțelegem că această stare prin care trecem poate fi una folosită de Dumnezeu pentru a ne modela. Rămâneți sub binecuvântarea Lui Dumnezeu!

[Aceste meditații au fost rostite la Radio Vocea Evangheliei Sibiu în cadrul rubricii „Popas de suflet”.]

Fețele nedreptății (1)

Fețele nedreptății (2)

Fețele nedreptății (3)

Fețele nedreptății (4)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s